top of page

Raportti: Klubi kaatui historiallisesti Harjulla

Päivitetty: 9. elok. 2020

JyPK avasi kotivoittotilinsä Harjulla. Huippudramaturginkin lienee vaikea keksiä makeampaa tapaa tehdä se, kuin kaataa seurahistorian ensimmäisen kerran hallitseva mestari HJK.

Päätuomari Lotta Vuorion avausvihellys kaikui vielä Harjun männikössä kun digitaalit taululla vaihtuivat kotijohdoksi. JyPK sai vapaapotkun keskialueelta. Pitkä keskitys tuli HJK:n boksiin. Keskityksestä ei sinänsä vielä vaaraa aiheutunut, mutta klubipuolustuksen purkupallo tuli Kuudentoista kaarelle Alma Forsténille. Forstén sipaisi pallon komeasti suoraan volleysta yli Anni Koivusen ja vihreät 1-0 johtoon.

Kuten oli odotettavissa, HJK otti pallollisen pelin hallinnan itselleen mitä pidemmälle puoliaika eteni. Vaikka klubi painosti varsin vahvasti ja hankki kulmapotkuja toisensa perään, ei sillä kuitenkaan vaarallisia maalipaikkoja juuri ollut. Eli se mikä JyPK:n piti onnistua eliminoimaan, se myös niin teki. Paluun kentille tehnyt Pauliina Tähtinen sai vihreiden tolppien välissä olla suhteellisen rauhassa.

Pallokerhon 2-0 syntyi juuri HJK:n painostuksen keskellä vajaan 40 minuutin kohdalla. Tähtinen avasi pallon pitkänä keskialueelle. Niin ikään paluun kokoonpanoon tehnyt Henna Honkanen otti pallon haltuun ja puhkaisi klubipuolustuksen vapauttaen Niia Salmisen kaksin Koivusen kanssa. Salminen sijoitti pallon aivan oikeaa alanurkkaan kaataen kunnolla kylmää vettä HJK:n niskaan.

HJK painoi vielä päälle puoliajan lopussa, mutta tauolle mentiin 2-0 lukemissa.

Toisen puoliajan käsikirjoitus oli suurin piirtein sama kuin ensimmäisen lopulla. HJK yritti keinolla millä hyvänsä päästä tuloksellisesti peliin mukaan, mutta vihreät olivat päättäneet, että ei tänään.

Vaikka Klubi painosti, ehkä kuvaavinta on se, että siitä huolimatta toisenkin jakson vaarallisimmat paikat loi JyPK. Niia Salminen karkasi kahdesti vasemmalta läpi kymmenen minuutin sisään. Toinen laukaus suuntautui ohi maalin ja toinen päin Tammista.

Jos ottelusta pitää löytää game saver, niin se oli Tähtisen torjunta reilun 60 minuutin kohdalla Linda Ruutun laukaukseen, johon Tähtinen venyi upeasti tielle.

Viimeisellä kahdella kymmenellä minuutilla HJK laittoi kaiken peliin. Se hallitsi kenttätapahtumia. Vihreät kuitenkin puolustivat uhrautuvasti ja kestivät paineen. Riemukas 2-0 voitto oli tosiasia, jonka merkitys näkyy vaikka kuvituskuvaa katsomalla. Ehkä ottelua kuvaa hyvin se, että kaikissa muissa tilastoissa HJK on selkeästi edellä, paitsi maalit. Silti lähempänä oli lopputulos 4-0 kuin 2-2.

-Puolustukselle pitää nostaa hattua niin pitkälle kuin käsi yltää koko joukkueella ja jokaiselle pelaajalle, jotka kentällä oli. Siitä heittäytymisestä ja uhrautumisesta minkä he tekivät kovissa oloissa laadukasta vastustajaa vastaan. Palkinto saatiin siitä tällä kertaa kolmen pisteen muodossa.

-Pelattiin riskit minimoiden, ei lähdetty pelaamaan auki prässiä, koska tiedettiin heidän haluavan riistoja yläalueella ja siksi jouduttiin puolustamaan pitkiä aikoja, niputti ottelun päävalmentaja Tuomas Jaakkola.